A partir de l’1 de desembre quan la Generalitat declari episodi de contaminació (succeeix entre zero i tres vegades l’any)

 

On s’aplicaran les restriccions?

La zona de baixes emissions comprèn 95 quilòmetres quadrats: tot Barcelona, excepte la Zona Franca i els barris de muntanya; l’Hospitalet, part de Cornellà, Esplugues i Sant Adrià.

Quan?

A partir de l’1 de desembre quan la Generalitat declari episodi de contaminació (succeeix entre zero i tres vegades l’any).

La Generalitat avisarà 48 hores abans si hi ha probabilitat que es produeixi un episodi d’alta contaminació a la ciutat. Donarà avís a la ciutadania, els operadors de transport públic i les diferents administracions amb dos dies d’antelació. Passades les primeres 24 hores d’aquest avís es tornarà a analitzar la situació: si els nivells han baixat no s’activarà cap pla; contràriament, si els nivells segueixen alts o fins i tot han pujat, l’endemà es posarà en marxa el pla de restricció de trànsit i el reforç del transport públic.

Quan es produeixi un episodi de contaminació elevada, la Generalitat farà arribar a la ciutadania la informació a través de la seva xarxa de comunicacions: pàgina web, Twitter, l’apli de la Generalitat, l’aplicació Mou-te -que es posa en marxa l’1 de desembre-, el 012, el canal Canal Salut i el web airenet.gencat.cat. A més, també ho anunciaran als panells de velocitats de les carreteres d’entrada a la ciutat i a través dels mitjans de comunicació, especialment la ràdio, que és el mitjà que més consumeixen els conductors d’automòbil

El 2020 seran restriccions permanents, independentment de la contaminació.

On s’aplicaran les restriccions

La zona de baixes emissions comprèn 95 quilòmetres quadrats: tot Barcelona, excepte la Zona Franca i els barris de muntanya; l’Hospitalet, part de Cornellà, Esplugues i Sant Adrià.

 

A qui afecta?

Durant l’episodi de contaminació no podran circular els turismes que no han rebut l’etiqueta de la DGT ni les furgonetes anteriors a la classificació Euro.

Es pot consultar aquí quina etiqueta li correspon al vostre vehicle

Més informació sobre les etiquetes.

Horari de restriccions quan hi hagi episodi de contaminació:

De 7.00 h a 20.00 h de dilluns a divendres, de l’endemà de la declaració de l’episodi fins al mateix dia que es declari el final d’episodi no es podrà circular si el teu vehicle no te la etiqueta de la DGT.

Exempcions:

Vehicles de persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies) i serveis essencials (mèdic, funerari).

Queden exempts temporalment durant la tardor-hivern 2017 les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes:

Euro 1: matriculades  abans de l’1 d’octubre de 1994

Euro 2: matriculades abans de l’1 d’octubre de 1997

Euro 3: Furgoneta RW≤1250 , matriculades abans de l’ 1 de gener de 2001 i
Furgoneta RW>1250 matriculades abans de l’ 1 de gener de 2002

Podeu consultar aquí la classificació Euro del vostre vehicle segons la data de matriculació.

El 2018 es revisaran aquestes exempcions temporals.

La Guàrdia Urbana farà aturar els turismes que circulin sense etiqueta. Comprovarà per la matrícula si poden circular. Si no els correspon etiqueta, els multaran amb 100 euros.

 

Si no teniu la vostra etiqueta:

Davant les moltes peticions en les Prefectures de Tràfic de propietaris de vehicles que encara no disposen de l’adhesiu ambiental i donada la dificultat d’aconseguir cita prèvia per adquirir-la, s’ha habilitat l’opció d’aconseguir el distintiu ambiental de la DGT en Correus, però no en totes les oficines. (+info)
Es podran comprar en les principals oficines de cada província i te un cost de 5€.