1.- PODEM CONTINUAR LES OBRES EN CURS? PODEM INICIAR UNA OBRA?
Si disposeu de material suficient, personal adeqüat, i les messures de seguretat necessàries (guants, mascaretes, evitar el contacte i la proximitat) i disposeu del CONSENTIMENT PER ESCRIT DEL PROPIETARI, sí, pel moment a data i hora d’avui.
Descarrega aquí el document de consentiment
Teniu en compte que en qualsevol moment la cadena de subministres pot quedar aturada, així com les restriccions de moviment i circulació de persones.
Procureu que en cap moment pugui quedar una llar sense poder fer ús dels serveis bàsics de cuinar o utilitzar el bany, davant la situació de confinament de persones.
2.- PODEM TENIR OBERT L’ESTABLIMENT AL PÚBLIC?
El vesant comercial de les reformes d’interior, cuines i banys en quant a venta minorista al públic no esta entre les excepcionades pel RD que estableix l’estat d’alarma, per la qual cosa NO està permesa la seva continuïtat com a establiment comercial.
Aquells que tingueu un establiment de venda al públic, heu de tancar l’establiment al públic.
Per als treballadors que treballin a les oficines, es recomana el teletreball (per a això poden desviar-se centraletes telefòniques, connexió d’ordinadors en remot, etc.) i evitar qualsevol tipus de reunió presencial, utilitzant per a això sistemes de vídeo conferencies.
3.- PODEM OBLIGAR A UN TREBALLADOR A ANAR A TREBALLAR?
Si te un contracte laboral: sí
A la mida de les vostres possibilitats, recomanem implementar les messures necessàries per poder treballar des de casa.
Si és un treballador autònom: no. Si teniu un contracte mercantil amb els vostres treballadors autònoms, posteriorment se’ls podria reclamar l’incompliment del contracte.
Si una persona està infectada o confinada es considerarà accident de treball i caldrà presentar la corresponent baixa laboral.
4.- ACTUACIONS AMB ELS VOSTRES TREBALLADORS AMB CONTRACTE LABORAL
Si necessiteu assessorament i/o representació en temes laborals, no dubteu a posar-vos en contacte amb La Gestoria del Gremi perquè des del nostre departament jurídic – laboral us aconsellin. Cal que us identifiqueu com a professionals agremiats.
Persona de contacte: JUAN CAMPOS MOYA Telf. 933 900 900: jcampos@geslex1949.com
5.- PODEM ANAR DOS O MÉS PERSONES EN UN MATEIX VEHICLE?
No, només està permés per acompanyar a persones dependents.
6.-LES EMPRESES HAN D’IMPLEMENTAR MESURES ADICIONALS DE SEGURETAT I SALUT?
Davant la situació d’emergència internacional declarada per la Organització Mundial de la Salut com a conseqüència de la propagació del coronavirus, i per tal de donar resposta a les situacions de complexa gestió de temàtica laboral, les empreses han d’implementar mesures preventives per evitar el contagi de la plantilla i per reduir en la mesura del possible l’impacte que aquesta malaltia pugui tenir.
Per aquest motiu, es recomana la elaboració d’un Protocol d’actuació laboral intern, en el que s’estableixi la manera de procedir, així com les diferents mesures a adoptar en funció de l’afectació particular a l’empresa.
En quant a les mesures a prendre amb la plantilla, és recomanable recordar a les persones treballadores les mesures de protecció individual del Ministeri de Sanitat, així com el procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals davant la exposició al nou coronavirus (SARS-COV-2).
Així mateix, es recorda que ahir 14 de març de 2020 es va publicar el Reial Decret 463/2020, pel que es declara l’estat d’alarma per la gestió de la situació de crisis sanitària ocasionada pel COVID-19. Aquesta situació implica, a efectes laborals:
Declaració d’estat d’alarma a tot el territori nacional, durant un període de 15 dies naturals.
Limitació de la llibertat de circulació de les persones durant la vigència de l’estat d’alarma, estant permès el desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial.
Es suspèn l’apertura al públic dels locals i establiments minoristes, a excepció dels establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes, productes i bens de primera necessitat, establiments farmacèutics, mèdics, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, perruqueries, premsa i papereria, combustible per l’automoció, estancs, equipaments tecnològics i de telecomunicacions, aliments per animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies. La permanència a aquests establiments ha de ser l’estrictament necessària per a que els consumidors puguin realitzar l’adquisició d’aliments i productes de primera necessitat, quedant suspesa la possibilitat de productes als establiments.
Suspensió de les apertures de museus, arxius, biblioteques, així com tots els locals i establiments que desenvolupin espectacles públiques, activitats esportives i d’oci indicats a l’annex del Reial decret. També es suspenen les activitats d’hostaleria i restauració, podent prestar-se exclusivament serveis d’entrega a domicili.
Es suspenen els terminis previstos a les lleis processals per totes les ordres jurisdiccionals, iniciant-se de nou els terminis un cop perdi la seva vigència el Reial decret. Aquesta interrupció no serà d’aplicació en els supòsits de conflicte col·lectiu de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social.
7.-COM ES PODEN DETECTAR ELS SUPÒSITS D’INFECCIÓ DE CORONAVIRUS?
En l’actualitat, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, que depèn de la Direcció General de Salut pública, Qualitat i Innovació (Ministeri de Sanitat), ha determinat al seu Procediment d’actuació davant de casos d’infecció pel nou coronavirus (SARS-CoV-2), actualitzat en data 27 de febrer de 2020, que es consideren casos en investigació del SARS-CoV-2 els que compleixen algun d’aquests criteris:
Persona amb quadre clínic compatible amb infecció respiratòria aguda (tos, febre, dispnea) de qualsevol gravetat i que en els 14 dies previs a l’inici dels símptomes hagi estat en una de les àrees amb evidència de transmissió comunitària (les quals es poden consultar al present enllaç) o que hagi estat en contacte estret amb un cas probable o confirmat.
Persona hospitalitzada per infecció respiratòria aguda amb criteris de gravetat, en què s’hagin descartat altres possibles etiologies infeccioses.
Així mateix, l’esmentat procediment preveu que el virus SARS-CoV-2 es transmet principalment per les gotes respiratòries de més de 5 micres i pel contacte directe amb les secrecions de pacients infectats. També es poden transmetre per aerosols en procediments terapèutics que els produeixin.
Per tant, no s’ha pogut determinar que el virus es transmeti a través del contacte per objectes i, en conseqüència, no s’ha decretat cap mesura específica en referència als objectes/materials provinents d’aquestes regions, per la qual cosa, de moment i fins que no hi hagi cap novetat, s’ha de seguir actuant amb normalitat, tenint en consideració les mesures preventives establertes a l’ordenament jurídic, contingudes al Reial Decret 664/1997, de 12 de maig, sobre protecció dels treballadors contra riscos relacionats amb l’exposició a agents biològics durant la feina.
8.-ÉS OBLIGATORI QUE L’EMPRESA PROPORCIONI MASCARETES/DESINFECTANTS ALS TREBALLADORS?
És important que les empreses implementin mesures d’informació i formació en matèria de prevenció de riscos laborals de tota la plantilla, proporcionant informació sobre mesures higièniques i proporcionant mesures de protecció individuals i col·lectives que en cada cas es determinin necessàries (es pot comptar amb l’ajuda del Servei de Prevenció per tal de detectar també situacions de risc especials).
9.-POT L’EMPRESA OBLIGAR UN TREBALLADOR QUE HA ESTAT A LA XINA O A QUALSEVOLD REGIÓ MUNDIAL ON HI HAGI UNA ALTA INCIDÈNCIA/AFECTACIÓ DEL VIRUS A QUEDAR-SE A CASA, ENCARA QUE NO TINGUI SÍMPTOMES DE LA MALALTIA? EN CAS CONTRARI, S’HA DE PRENDRE ALGUNA MESURA DE PREVENCIÓ?
Actualment, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha emès el Criteri 2/2020, en virtut del qual es preveu que els períodes d’aïllament preventiu a què siguin sotmeses les persones treballadores com a conseqüència del virus SARS-CoV-2 seran considerats com una situació d’incapacitat temporal derivada de malaltia comuna.
Per tant, si una persona treballadora ha estat a una regió mundial amb alta incidència/afectació del virus o ha estat en contacte amb algú que tingui els símptomes, la persona treballadora ha de romandre al seu domicili i posar en coneixement de les Autoritats Competents aquesta circumstància (a Catalunya, telèfon 061).
Per últim, les Autoritats Sanitàries no preveuen l’obligació de prendre cap mesura de prevenció específica per a aquelles persones que no tinguin obligació d’estar en situació d’aïllament.
10.- POT NEGAR-SE UN TREBALLADOR A DESPLAÇAR-SE AL LLOC DE TREBALL HABITUAL?
Actualment, l’Administració ha recomanat que, tret de casos excepcionals, les persones s’abstinguin de realitzar viatges a la Xina o a qualsevol altra regió mundial on hi hagi una alta incidència/afectació del virus, per la qual cosa la persona treballadora podria arribar a negar-se, emparada en aquesta recomanació, a fer un desplaçament a aquestes zones/regions.
En aquest sentit, es recomana fer una revisió de la política de desplaçaments i reunions d’empresa, així com considerar la repatriació d’aquelles persones desplaçades a zones declarades per les autoritats com de risc.
En quant al lloc de treball, es recomana en la mesura del possible fer ús de les alternatives existents de treball (teletreball, flexibilitat horària o bosses horàries).
11.-ES POT FER UN ERO TEMPORAL PERQUÈ ELS TREBALLADORS NO PODEN TREBALLAR PER LA QUARENTENA?
Mentre per part de l’Administració no s’imposin eventuals mesures extraordinàries per poder aplicar una mesura com és un ERO temporal, regulat a l’article 47 de l’Estatut dels Treballadors, s’han de seguir els procediments legalment establerts. El Reial Decret 463/2020, de declaració de l’estat d’alarma, no estableix un procediment diferent al establert legalment.
Per tant, en l’actualitat, tret que com a conseqüència d’aquesta afectació es produeixin per a l’empresa causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives, o derivades de força major, no és possible dur a terme un ERO temporal.
L’ERO temporal pot tenir com a objectiu:
La suspensió dels contractes de treball (47.1 ET) per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, quan el cessament de l’activitat que venia desenvolupant la persona treballadora afecti a dies complerts, continuats o alterns, durant al menys una jornada ordinària.
La reducció de la jornada (47.2 ET) per les mateixes causes, d’entre un 10% i un 70% de la jornada computada sobre la base de la jornada diària, setmanal, mensual o anual.
Combinació d’ambdues mesures.
12.-QUAN ES CONSIDERA QUE EXISTEIX UNA CAUSA DE FORÇA MAJOR PER REALITZAR UN ERO TEMPORAL?
La Guia del Ministeri de Treball va establir que únicament s’apreciarà l’existència d’una força major quan les causes al·legades per l’empresa s’ajustin als supòsits establerts a la mateixa:
Índex d’absentisme que no possibiliti la continuïtat de l’activitat de l’empresa.
Per decisió de l’Autoritat Sanitària que aconselli el tancament per raons de cautela.
13.- PER TANT, TOTS AQUELLS ESTABLIMENTS O EMPRESES QUE NO TINGUIN ORDRE DE TANCAMENT, NO PODEN FER UN ERO TEMPORAL PER FORÇA MAJOR I LA ADMINISTRACIÓ NO ACCEPTARÀ LA SEVA TRAMITACIÓ, SINÓ QUE HAN DE SEGUIR ELS PROCEDIMENTS LEGALMENT ESTABLERTS, ESTABLINT LA CAUSA ECONÒMICA, TÈCNICA, ORGANITZATIVA O DE PRODUCCIÓ QUE JUSTIFIQUI LA MESURA CORRESPONENT.
En conclusió, únicament aquelles empreses que compleixin amb els requisits determinats a la normativa podran tramitar ERO temporals per força major, pel que tota la resta de companyies han de tramitar-ho a través dels procediments establerts a l’article 47 de l’Estatut dels treballadors.
14.-DURANT LA SUSPENSIÓ TEMPORAL DELS CONTRACTES DE TREBALL, S’HAN DE SEGUIR PAGANT SALARIS? I SEGUIR COTITZANT (QUOTA PATRONAL)?
No, durant el període temporal de suspensió de contractes de treball, l’empresa no tindrà la obligació d’abonar els salaris de les persones treballadores, ja que aquestes passaran a percebre la prestació d’atur.
Si, durant el període de suspensió dels contractes de les persones treballadores, la Companyia ha de seguir cotitzant pel 100% de la quota patronal. La base de cotització serà la mitjana de les bases dels darrers sis mesos cotitzats.
15.-HI HA LÍMITS EN QUANT A LA DURACIÓ TEMPORAL DE L’ERTO?
Legalment, no hi ha establerta una duració màxima o mínima.
El Reial Decret 1483/2012 estableix que la duració de les mesures de suspensió dels contractes o de reducció de jornada s’ha d’adequar a la situació conjuntural del fet causant.
16.-QUE CAL FER SI L’AUTORITAT ES PRESENTA A L’OBRA I ORDENA QUE AQUESTA ES PARALITZI?
No està prohibida l’execució de les obres si es poden garantir les mesures aprovades pel COVID19 . Per tant, si es pot acreditar que les mesures s’estan complint, l’autoritat ha de justificar quin és el motiu per ordenar la paralització l’obra, aixecant acta d’aquesta circumstància.
Si les obres que s’estan realitzant són actuacions d’urgència i l’autoritat no deixa executar-les, es deixarà constància per escrit d’aquesta circumstància i cal comúnicar-ho al promotor i a l’ajuntament.
17.-CERTIFICAT AUTORRESPONSABLE DE DESPLAÇAMENT EN EL MARC DE L’ESTAT D’ALARMA PER LA CRISIS SANITARIA PEL COVID-19:
a) Per a què serveix?
Per disposar d’un model de certificat en què declarar de manera responsable que l’activitat que s’està realitzant en l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma. El seu ús facilita a les policies locals i els Mossos d’Esquadra la comprovació ja que és un format estandarditzat.
b) És únicament per desplaçaments amb vehicle o també a peu?
c) És obligatori portar-lo?
No. És un document que facilita la declaració, però no és obligatori. És aconsellable.
d) Qui pot demanar-me que li mostri?
Únicament els agents de policia.
e) Què passa si no el porto y em para la policia? ¿Em poden multar per no portar-lo?
No poden multar-lo per no portar-lo. Si no el porta i el para la policia, haurà de certificar en aquell moment que la seva activitat s’ajusta a les autoritzades en l’estat d’alarma.
f) Substitueix al certificat de treball que l’empresa m’ha facilitat?
No. El certificat d’autoresponsabilitat és complementari al certificat de treball que l’empresa li hagi facilitat per desplaçar-se a el centre de treball. Porteu tots dos.
g) On el puc aconseguir?
Es pot descarregar al web de la Generalitat de Catalunya i de el Departament d’Interior. Les patrulles dels Mossos d’Esquadra i les policies locals tindran còpies impreses per si necessita el certificat en algun control. No vagi a buscar l’imprès a una comisaría. Els centres de treball i establiments d’obertura autoritzada poden disposar de còpies impreses, encara que no estan obligats a tenir-les. No vagi expressament a buscar-les.
h) El puc imprimir i omplir-lo a mà?
Sí.
i) S’ha de portar en paper o en digital?
Pots portar-lo imprès o en digital en el mòbil o dispositiu electrònic com una tauleta.
j) Necessito una firma digital?
No fa falta. Es pot utilitzar, però no és necessària.
k) La policía es quedarà el document original imprès?
No.
l) Per què apareixen únicament aquestes activitats?
Perquè son les que estableix el Real Decret d’estat d’alarma pel COVID19.
m) Si una actividad no apareix especificada, puc indicar-la?
Sí, en l’epígraf “causa de força major o situació de necessitat” pot especificar altres activitats, sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.
n) El necessito per un desplaçament breu com baixar les escombraries, treure la meva mascota a passejar o fer una compra breu al costat del meu domicili?
No, considerant que és temps molt breu i a la banda del domicili.
o) Cal fer un per cada desplaçament?
Sí, un per cada desplaçament. Si en un mateix desplaçament es fan diverses activitats, cal indicar-les totes especificant la destinació més allunyada (per exemple, anar a el centre de treball i anar a comprar aliments: marqui les dues activitats i indiqui la direcció més allunyada del lloc d’origen).
p) Puc manipular-lo o modificar el texte?
No.
q) Què passa si el que declaro no és cert?
És un fet sancionable, com també ho és si verbalment declara un desplaçament que no és cert.